Qualitats nutricionals i gastronòmiques de ...


Patates blanques "Kenebec"

Aquestes patates presenten una pell molt llisa, dura i consistent. La carn és blanca, d'una textura consistent i farinosa, de sabor dolç i persistent. Ideals per a fregir, coure al forn,.... Conservar en lloc fresc, sec i molt poca llum. La patata kennebec és de totes les varietats la més gustosa de paladar. La patata ens aporta majoritàriament aigua, hidrats de carboni en forma de midó, pocs greixos i poca proteïna, però d'alta qualitat. És un dels aliments bàsics en la nostra alimentació.

 

Patates Vermelles "Red Pontiac"

Són de mida mitjana, de color vermell de l’exterior i blanques de l’interior. És una de les millors patates per coure ja que no es desfan fàcilment. Molt còmodes per fer senceres al forn o al vapor. També són recomanades per fer al caliu. És aconsellable consumir-les del març al desembre ja que fora d’aquestes dates són unes patates que perden el gust. Són riques en potassi, apropiada per als hipertensos, depressió o processos de tipus reumàtic. Riques en hidrats de carboni. No l’han de consumir en excés els qui pateixen de càlculs, diabetis o obesitat. 

 Patates Grogues

És una de les patates més comunes, molt llisa, de color blanc de l’exterior i de color groc de l’interior. És una patata versàtil molt recomanable per bullir i per fregir (tot i que a l’hora de fregir no queda tant cruixent com altres varietats). Les patata s’ha de conservar en llocs foscos i frescos ja que amb una mica de presència de llum agafen tonalitats verdes que fan que en poc temps la patata no sigui de qualitat. La patata ens aporta majoritàriament aigua, hidrats de carboni en forma de midó, pocs greixos i poca proteïna, però d'alta qualitat. Ha de ser uns dels aliments bàsics en la nostra alimentació.

 

Cebes de Figueres

Es una ceba de sabor dolç i sense picor. Durant els mesos d’hivern es adequada per menjar en amanida tot i que també es apreciada per el bon gust que deixa en els sofregits. Ajuda a eliminar líquids perquè té molt potassi i poc sodi. És una font de vitamines del grup B, com l'àcid fòlic, necessàries durant l'embaràs. El magnesi de la ceba afavoreix el bon funcionament dels intestins, dels nervis, dels músculs i del sistema immunològic. Abusar de la ceba pot produir flatulències, perquè conté sofre.

 Cebes Reca

És una ceba de color daurat, carn blanca, i un gust molt intens. Acostuma a picar i es recomana per utilitzar en sofregits. Conté vitamines A, C, E, B1, B2 i PP. Pel seu alt contingut en diverses sals minerals és molt favorable per a la solidesa dels ossos i l’elasticitat de les artèries. El seu contingut en fòsfor facilita el treball cerebral. També és un diürètic potent i un dels més actius dissolvents de l’àcid úric, fet pel qual és un antireumàtic de primer ordre.


Alls

Utilitzat com a condiment de motls plats i salses, com és l'allioli.

Té un alt contingut en carbohidrats, potassi i vitamina B-6. Afavoreix la circulació sanguínia, és un bon diürètic es a dir afavoreix l’eliminació de líquids corporals i facilita la digestió dels aliments. 
Moniatos

Conté un 70% d’aigua i poques calories. És especialment ric en Vitamina A, C i sals minerals com Potassi, Fòsfor, Sodi, Calci i Ferro. El moniato es recomana per solucionar problemes digestius i problemes cardiovasculars. Durant l’embaràs ajuda a la formació del fetus. També es recomana per el transit intestinal i per la formació d’anticossos igual com la producció de globus vermells i blancs.